Septintokas Laurynas su mama pastebėjo įdomų vabzdį. Pagalvojo, keistas žiogas. Atsiuntė nuotrauką, o čia – europinis maldininkas ( Mantis religiosa ) . Nuostabiai įdomus vabzdys. Dėl klimato šiltėjimo jo paplitimo riba išplito net iki Žemaitijos. Bet Vilkyškių apylinkėse, ko gero, tai pirmas egzempliorius, nes nei Rambyno regioninio parko , nei Viešvilės rezervato biologams dar neteko jo pamatyti gamtoje. Vabzdžio ilgis – 6 cm, gali būti, jog tai patinėlis. Laimei, jo patelė dar nesuėdė, nes maldininkų patelėms būdingas lytinis kanibalizmas – po apvaisinimo patinėlis suėdamas, taip pasiaukoja dėl savo būsimų vaikų, mat kiaušinėliams vystytis reikia aminorūgščių. . Tai plėšrus vabzdys, besimaitinantis įvairiais vabzdžiais. Maldininkai užauga iki 9 cm dydžio, patinėliai smulkesni, bet su ilgesnėmis antenomis. Kūno spalva šviesiai žalia. Tai nėra invazinė rūšis. Pirmą kartą Lietuvoje aptiktas 2008 m.  Ryškus maldininkų skiriamasis bruožas – dvi didelės priekinės kojos su aštriais dantukais. Jomis maldininkai gaudo grobį. Dažniausiai grobio tyko priekines kojas sudėję lyg melsdamiesi (nuo to ir kilo maldininkų būrio pavadinimas). Vabzdžiui prisiartinus (maldininkai geba tiksliai apskaičiuoti atstumą iki aukos), su kojom mikliai auką sugriebia. Be priekinių kojų maldininkai iš kitų vabzdžių dar išsiskiria unikalia galva. Galva yra trikampiška, neįprastai judri, su didelėmis, į priekį atsikišusiomis akimis. Tai vieninteliai vabzdžiai gebantys pasukti galvą, kad apsižvalgytų sau už nugaros.

Jeigu rastumėte maldininką gamtoje – pasigrožėkite ir palikite. O Laurynui dėkoju už pastabumą ir pasidalinimą įdomiu radiniu. Mokiniams pasigrožėjus ir susipažinus, paleisime jį į savo ugdymosi sodą.

Deja, apsirikome, mūsų maldininkas buvo mergaitė, mat iš po nakties dėžutėje radome sudėtų kiaušinėlių kokoną. Pasikonsultavome su entomologais ir kokoną išnešėme žiemoti į vabzdžių viešbutį. Jei kiaušinėliai buvo apvaisinti, gal pavasarį sulauksime maldininkiukų? O suaugėlis spalio mėn. žūva, tai dar jį palaikysime įrengtame insektariume, kad galėtume stebėti. Stengsimės suteikti šiam vabzdžiui orią senatvę.